Powered by slightly modified MediaWiki and TED Notepad.

Dev:UseCases/Moznosti uzivatela

 Image:UseCases_-_Moznosti_uzivatela.png

Navigation: Dev:UseCases.

Uzivatelske menu sluzi uzivatelovi ako hlavny rozcestnik pre cely system. Lahko sa cez neho dostane ku vsetkym jeho castiam, ktorymi mozu byt napr. jeho fotky, oblubene albumy, ci nastavenie jeho profilu. Uzivatelske menu sa bude uzivatelovi zobrazovat na kazdej stranke.

Zlozenie menu zavisi od vybranych parametrov v nastaveniach systemu. Ak bude v systeme napr. zakazane zobrazovanie skupin, nebude v menu zobrazovana polozka na zobrazenie prehladu skupin, pretoze by nemala ziaden zmysel.

Contents

Menu uzivatela

Uzivatelske menu je rozsirenie menu navstevnika, ktore bolo popisane v kapitole Moznosti navstevnika. Toto menu je obohatene o akcie, ktore navstevnik na rozdiel od registrovaneho a prihlaseneho uzivatela vykonavat nemohol.

Zlozenie menu zavisi od vybranych parametrov v nastaveniach systemu. Jednotlive casti menu a konkretne obmedzovacie parametre su popisane dalej.

Uvodna stranka

Uvodna stranka je miesto, kde uzivatel zacina svoju pracu v systeme po prihlaseni. Zobrazuju sa mu na nej rozne informacie, ako su napr. velkost uctu, nove udalosti v systeme, ci nepotvrdene veci. K uvodnej stranke sa uzivatel dostane napr. cez tuto polozku v menu.

Blizsie informacie o tom, co obsahuje uvodna stranka, boli podrobne popisane v kapitole Uvodna stranka uzivatela.

Poznamka: Polozka je v menu pristupna vzdy.

Prehlad priatelov a nepriatelov

Uzivatel si moze k vybranym uzivatelom v systeme priradit oznacenie priatel alebo nepriatel, a tym ich zaradit do prislusneho zoznamu. Zoznam priatelov potom sluzi ako contact-list (rychle zistenie informacii ci poslanie spravy konkretnym uzivatelom, zistenie stavu prihlasenia, atd.), zoznam nepriatelov ako ignore-list (blokovanie sprav, fotiek, atd.).

K tymto zoznamom sa uzivatel dostane napriklad cez tuto polozku v menu. Moze si ich dalej prezerat a upravovat (napr. pridavat do nich novych priatelov, ci nepriatelov, odoberat starych, nastavit k nim zobrazovane mena...) Podrobnosti budu popisane v kapitole Prehlad priatelov a nepriatelov.

Poznamka: Polozka v menu sa zobrazuje pre uzivatela aj vtedy, ked je v systeme obmedzene zobrazovanie zoznamu uzivatelov (atribut GlobalSettings.User.hide_list_of_users).

Prehlad uzivatelovych fotiek

Fotka je spojenie samotneho suboru fotky a jej nastavenych vlastnosti. Kazda fotka v systeme ma svojho majitela (registrovany uzivatel co ju do systemu vlozil). Ten ju moze podla nastavenia systemu vlozit do albumov, menit jej vlastnosti, ci ju z albumov odobrat.

Vsetky fotky, ktore uzivatel vlozi do systemu su pre neho nadalej pristupne cez zoznam jeho fotiek. K nemu sa dostane napriklad cez tuto polozku v menu. Fotky z tohto zoznamu moze uzivatel dalej upravovat, ako napr. zmenit im vlastnosti, menit im tagy, ci ich zo systemu zmazat a ine, tak ako to bude popisane v kapitole Prehlad fotiek uzivatela.

Ked su fotky v systeme zakazane (atribut GlobalSettings.Photo.hide_all_photos), tato polozka sa v menu nezobrazuje. Uzivatelia vtedy nemozu ani do systemu fotky vkladat.

Prehlad uzivatelovych albumov

Album je skupina fotiek, ktore spolu nejak logicky alebo tematicky suvisia. Kazdy album v systeme ma svojho vlastnika (atribut Album.owner). Je nim registrovany uzivatel, ktory album v systeme vytvoril, pripadne mu jeho vytvorenie schvalil spravca systemu. Vlastnik albumu moze do neho vlozit uz nahrate fotky v systeme. Tiez moze, podla nastavenia systemu, k albumu zakladat skupiny a nastavovat im prava na pracu s danym albumom.

Vsetky albumy, ktore uzivatel zalozil v systeme, su pre neho nadalej pristupne cez zoznam jeho albumov. K nemu sa dostane napriklad cez tuto polozku v menu. Albumy z tohto zoznamu moze uzivatel dalej upravovat, ako napr. vkladat do nich nove fotky, odoberat z nich stare, ci zmenit vlastnosti albumu, tak ako to bude popisane v kapitole Prehlad albumov.

Ked su albumy v systeme zakazane (atribut GlobalSettings.Album.hide_all_albums), tato polozka sa v menu nezobrazuje. Uzivatelia vtedy nemozu ani v systeme samotne albumy vytvarat.

Prehlad oblubenych albumov

Kedze v systeme moze byt velke mnozstvo albumov, uzivatel ma k dispozicii vlastny zoznam tych, ktore su pre neho niecim zaujimave. Nazyvaju sa oblubene albumy uzivatela a fuguju podobne ako skupina priatelov.

K tomuto zoznamu sa dostane napriklad z tejto polozky v menu. Moze si o nich pozriet informacie, prip. zistit, kde pribudla nejaka fotka, alebo doslo k inej zmene, pripadne tento zoznam albumov editovat, tak ako to bude popisane v kapitole Oblubene albumy.

Tato polozka sa takisto neukazuje, pokial su v systeme zakazane albumy (atribut GlobalSettings.Album.hide_all_albums).

Prehlad uzivatelovych skupin

Skupina je urcity okruh registrovanych uzivatelov. Tito maju rovnake prava pre pracu so vsetkymi albumami, ku ktorym je dana skupina pridelena. Kazda skupina v systeme ma svojho vlastnika (atribut Group.owner). Je nim registrovany uzivatel, ktory skupinu zalozil, pripadne mu jej zalozenie bolo schvalene spravcom systemu. Vlastnik skupiny moze do nej napr. pridavat novych uzivatelov, pripadne ich zakazovat alebo odoberat, alebo spravovat prispevky v diskusii k skupine.

Uzivatelove skupiny su tie, v ktorych je zapisany (je ich clenom), alebo je ich vlastnikom. K ich zoznamu sa dostane napriklad cez tuto polozku v menu. Tu si moze napr. zistit informacie o jednotlivych skupinach, pozriet ich clenov a ostatne, tak ako to bude popisane v kapitole Prehlad skupin.

Ked su skupiny v systeme zakazane (atribut GlobalSettings.Group.hide_all_groups), tak sa tato polozka uzivatelovi v menu nezobrazuje. Uzivatelia vtedy nemozu samotne skupiny ani zakladat.

Poznamka: Zakazanie prechadzania celym zoznamom skupin v systeme (atribut GlobalSettings.Group.hide_list_of_groups) nema vplyv na zobrazovanie ci nezobrazovanie polozky uzvatelovych skupin v menu. Uzivatel sa vzdy dostane k svojim skupinam, pokial su skupiny v systeme povolene.

Profil a nastavenia

Uzivatelsky ucet tvoria profil a uzivatelove nastavenia (vratane jeho hesiel). Uzivatel sa k nim dostane napriklad cez tuto polozku v menu. V profile si moze uzivatel menit zakladne informacie o sebe (napr. kontakne udaje) a zaroven si moze vybrat alebo zmenit fotku zobrazovanu pri jeho profile. V nastaveniach si moze prisposobit spravanie systemu, ako su napr. velkost zobrazovania fotiek ci pouzivany jazyk. Dalej si tu moze spravovat svoje hesla (pridavat, rusit, ...).

Blizsie informacie o praci s uzivatelovym profilom a nastaveniami budu popisane v kapitole Nastavenia uzivatela.

Poznamka: Profil a nastavenia su pre prihlasenych uzivatelov pristupne vzdy.

Notifikacie

Notifikacia je kratka sprava, posielana mailom, obsahujuca informaciu o zmene, ktora nastala v systeme (napr. pridana fotka, novy prispevok v diskusii, atd). Notifikacie si uzivatel vytvara priamo na mieste, ktore ho zaujima. K zoznamu svojich notifikacii sa uzivatel dostane napriklad cez tuto polozku v menu. Ich sprava (prehlad, editacia, rusenie) bude popisana v kapitole Notifikacie uzivatela.

Ked su notifikacie v systeme zakazane (atribut GlobalSettings.Notification.hide_all_notifications), tak sa tato polozka uzivatelovi v menu nezobrazuje. Uzivatelia vtedy nemozu samotne notifikacie ani vytvarat.

Odhlasenie

Po skonceni prace by sa mal uzivatel zo systemu odhlasit, aby chranil svoj ucet pred cudzimi uzivatelmi. K odhlaseniu moze dojst aj automaticky zo strany servera (napr. kvoli dlhodobej necinnosti), tj. inac ako priamym poziadavkom uzivatela (napr. zavretim prehliadaca).

Pred samotnym odhlasenim sa uzivatelovi zmaze obsah atributu User.session a nastavi sa mu atribut User.last_access na aktualny cas. Zaroven sa mu skopiruje obsah atributu User.current_ip do atributu User.previous_ip.

Implementacna poznamka: Atribut User.last_access sa nenastavuje pri automatickom odhlasovani systemom kvoli dlhodobej necinnosti.

Odhlasenim sa z uzivatela stane navstevnik a zobrazi sa mu uvodna stranka pre navstenika, ktora bola popisana v kapitole Uvodna stranka navstevnika. Pred opatovnou pracou pod jeho uctom sa bude musiet uzivatel znovu prihlasit svojimi prihlasovacimi udajmi.